Bakgrunn

ChillBill springer ut av en betydelig aversjon mot stress. En avgjørende anstøtssten for konseptet var et opphold i et provisorisk hengekøyehotell, rigget under Roskildefestivalen tilbake i 1996. Hengekøyen jeg duvet i - utmattet, kald og våt - utløste en åpenbaring og et kall jeg siden har ønsket å forfekte og dele; nemlig viktigheten av å slappe av.

Hengekøyeåpenbaringen manifestere seg etterhvert i en laaang rekke fraksjoner og delkonsept. De forskjelligartede uttryk har nok tidvis virket forvirrende, men det har hele veien handlet om det samme. Hengekøya er en egnet målbærer for mitt livskall.

Kallets aller første uttrykk ble stiftelsen av Hengekøyas Venner (HV) på Gressholmen i Bunnefjorden utenfor Oslo i 1999. HV er, og har alltid vært, en non-profit forening for hengekøyeentusiaster, der det samlende har vært kriterier for god hengekøye; bredde, elstasistet, ergonomi etc. Som følge av HV ble jeg raskt kjent som Hengekøyemannen. Dette inspirerte til videre grep. HV ble fulgt opp med Club Hamacas, Chill Zone, Dj Hamacas, Laidback, Laidback Lounge, Laidbag, Laidbag Lounge, Chill Zone, ChillBuzz, bevegelsen licence to chill, ChillBill, ChillBill Lounge osv.

Høsten 2005 så jeg et behov for å rydde opp; ta et mentalhygienisk grep om du vil. Det var blitt vel mye å holde styr på. Dette mentalhygieniske grepet skjedde ved å samle alt under ett slagord, en bevegelse mot stress og under parolen "licence to chill"; intet mindre enn en samfunnsbevegelse mot samsfunnsondet stress, markert ved en sløy fest i Posthallen i Oslo den 11/11/05.I 2008 fikk bevegelsen mot stress hjul ved at jeg kjøpte den gamle bokbussen til Akershus fylkeskommune. ChillBuzz ble senere sluppet på Litteraturfestivalen på Lillehammer, faktisk som en ganske så sentral del av festivalprogrammet. Det passet bra for en gammel bokbuss å bli sluppet på Litteraturfestivalen.

 


I 2011 var tiden moden for å la samfunnsbevegelsen mot stress ledsages av en høy beskytter - enhver samfunnbevegelse med respekt for seg selv må jo ha en høy beskytter! Trond Viggo ble først spurt, mye grunnet opphavsretten til "har du mye du skulle gjort må du ikke gå så fort" og "hvis du slapper av og er kul blir det lenger til jul". Valget landet imidlertid til sist på ChillBill, lansert og introdusert den 11/11/11 på Kunstnernes Hus i Oslo, nøyaktig seks år etter lanseringen av licence to chill i Posthallen. ChillBuzz var for anledningen gang parkert rett utenfor Kunstnerenes Hus, hvilket var et pussig syn. ChillBill har senere vært involvert i Park(ing) Day, en bevegelse fra San Fransisco som går ut på å gjøre parkeringsplasser til parker, som trivselsfremmende tiltak. Dette, altså å motvirke stress på steder der livet noen ganger går for fort, er og blir et hovedfokus for ChillBill. Det kom som en naturlig forlengelse av grunnideen, nemlig å invitere folket til å slappe av.

Virksomheten er i dag - om aldri så ideell - organisert innenfor selskapet Laidback Licence To Chill A/S, med ChillBil som varemerke og gallionsfigur. Som en konsekvens av alle de føringer ansatte fører med seg har jeg til nå drevet virksomheten ganske alene. I et økonomisk perspektiv er nok ikke det så lurt, siden det nok virker vekstbegrensende. Men, det viktiste er jo utbredelsen av oppfatningen av viktigheten av å slappe av. Jeg tror ikke at en videre utbredelse av disse ideene forutsetter et massivt salg av produkter. Men hvem vet, kanskje det hadde hjulpet? Uavhengig av hvordan dette måtte forholde seg, med "åpent etter avtale" og fravær av ansatte, har jeg en fleksibel tilværelse, med romslig adgang til å gjøre det jeg har lyst til.

Produksjonen av produkter har til nå i stor grad funnet sted på Hamar. Nettbutikken her er min viktigste salgskanal (tidligere nettsteder som hengekoye.com, laidback.no, licencetochill.no, laidbag.no, peker i dag til chillbill.no).

Forøvrig har rettsfilosofi, menneskerettigheter og skateboarding opptatt meg tungt i mange år. Etterhvert har disse størrelsene blitt integrerte deler av konseptet. Min masteroppgave i rettsvitenskap hadde tittelen "Licence to chill / Retten til å være i fred", altså det samme som slagordet for samfunnsbevegelsen fra 2005. Arbeidet - med undertittelen "frihet innenfor dimensjonen av privatliv og personlig integritet" - knyttet an til den nye Grunnloven § 102 og den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8 (EMK art. 8). Det ga en god følelse av at verden ble hel, nokså lik effekten av grepene tilbake i 2005 (licence to chill) og 2011 (chillbill). I fortsettelsen har dette ført til at jeg nå også jobber som advokat i eget advokatfirma (advokat T. MADSLANGRUD AS).
Skateboardet, min andre store lidenskap, innebærer for meg ren avslapning. Det har blitt en nødvendig, meditativ ventil i hverdagen, der kun øyeblikket gjelder, fortid og fremtid blir befriende uvesentlig.

For tiden virker jeg for å få ChillBill over i flytende form i form av et eget øl; her til lands og i USA. Jeg har alliert meg med størrelser som behersker bryggekunsten. Så folkens, se opp for ChillBillBrewing.

Cheers 

Tom Madslangrud, Laidback Licence To Chill AS, Prinsensgate 8, postkasse 201, 0152 Oslo - tel. ++47 924 96 811 - tom@chillbill.no.